LITTERATUR

the dark towerStephen King
The Dark Tower,
Bind 1-7
1982-2004

«THE MAN IN BLACK FLED across the desert, and the gunslinger followed». Slik starter Stephen Kings bokserie som han selv anser som sitt største verk. Serien tok ham 12 år å fullføre og er blitt så populær at den har et eget offisielt nettsted.

OM DU NOEN GANG har lest noe av Stephen King, er det mulig at du har trukket hans mentale helse i tvil. De fleste bøkene hans omhandler skremmende, bisarre og ofte vannvittige hendelser, gjerne med en rolig småby som bakteppe. Han har også de mer jordnære historier å fortelle, men som regel er det mer en antydning til mystikk i bøkene hans. «The dark tower» er vanskelig å beskrive. Forfatteren har selv sagt at dette er hans fantasy-serie, innspirert av diktet « Childe Roland to the Dark Tower Came » av Robert Browning . Med forfatterens hang til det skremmende og overnaturlige i minnet er det duket for en historie som følger få opplagte spor.

VI MØTER ROLAND, den siste «gunslinger», eller revolvermann om en vil, på jakt etter hans erkefiende. Jakten har pågått i mange år, flere enn Roland selv har tall på. De beveger seg i omgivelser som kan minne om det gamle vesten. Lite befolket ørkenlandskap, med desperate mennesker. Anelsen om at det hele ikke fullt er så enkelt blir bekreftet da vi møter Jake. Han er en ti år gammel gutt og vettskremt, han ble nemlig påkjørt i New York City og døde av skadene. Så hadde han altså åpnet øynene i denne verdenen.

ROLAND JAKTER VIDERE, men tar med seg Jake. Han må ha tak i «the man in black» for å hevne moren og finne veien til det «the dark tower». Etter hvert som vi beveger oss ut i bindene blir flere personer trukket inn i Rolands verden, alle fra New York, dog ikke nødvendigvis fra samme tidsepoke. Samtlige blir med i jakten på tårnet. Reisen deres tar dem gjennom restene av et kjempesamfunn, raserte byer og små kolonier av overlevende mennesker. I en av byene ser menneskene ut til å ha forduftet. Bilene står i milevis med kø og er nærmest rustet vekk. En avis forteller dem at innbyggerne ble rammet av pest.

VEIEN TIL TÅRNET er lang og de merkelige hendelsene er bortimot talløse. Roland og Jake møter for eksempel Stephen King selv mot tampen av historien. Det hele er høytsvevende og kan vel bare fungere på grunn av karakterene. Hendelsene disse personene går igjennom er vannvittige, men forholdet mellom dem skildres varmt og nært.
DE ENDELIGE ORDENE ble skrevet i 2004, og han må ha forstått at måten han avslutter på ville skape blest. Siste bind inkluderer etterord med beskjed om at han ikke vil høre noen protester. Historien avsluttet seg selv, om vi skal tro forfatteren. Nå er den i alle fall fullført og en kan begynne på serien uten å måtte vente på oppfølgere. Dette er en fordel siden King’s univers er lett å forhekses av og vanskelig å legge fra seg.

Legg igjen en kommentar

Du må være innlogget for å kunne legge igjen en kommentar.