Litteratur på liv og død

Den hvite mannenDen vite mannen
Papalagi
Söderhavshövdingen Tuiavis
berättelse
Utgiven 1999 på
Bokförlaget Korpen,
orginalt utgiven 1920 på
tyska.
Svensk översättelse av
Leif Janzon

MYTOMSPUNNEN HÖVDING

TUIAVII ÄR HÖVDING på en ön Upolu i ögruppen Samoa i början av 1900-talet. I boken Den vite mannen är det hans berättelser från en resa till Europa vi får ta del av. Tuviaviis stam kallar de vita för «papalagi», den som stiger ned från himlen. När den första missonärne anlände till ön, trodde invånarna att skeppets vita segel var ett hål i himlen, från vilket den vite mannen steg ned till dem.

HISTORIEN OM Tuiaviis resa till Europa, som denne skall ha berättat för sin stam, blev nedskriven av Erich Scheurmann en tysk utstationerad missionär, det är den första skriftliga utgivelsen från 1920, som översatts till svenska.

HÖVDINGEN Tuiavii skall ha besökt Europa tidigt på 1900-talet. När han kommer tillbaka till sin stam, berättar han med inlevelse hur papalagi lever i Europa på denne tiden. De bor i täta stenhus i flera våningar och inte i hyddor som man gör på Samoa. Papalagi är rädd för att visa fram sin kropp, och döljer den genom att gå klädd i mattor. Vidare så kretsar papalagis vardag runt tidsbrist och att uppleva livets goder i form av god mat och dricka.

BOKEN Den vite mannen är ett speciellt dokument. Det är vanlig praxis att vita från västen reser runt i värleden och skall tolka och förklara andra samhällen. Dokumentet är en berättelse om någon som gjort den motsatta resan, och därför speciellt intressant. Ett tidigare exempel, redan från 1854 om omvända tolkningar, är Hövding Seattles tal, om hur indianerna upplever de vita i dåtidens USA.

DET FINNS röster som hävdar att Tuiavii är pseudonym för Erich Scheurmann, den tyske missonären som skrev ned berättelsen, och att hela boken är en uppdiktning. Oavsett om detta är en äkta berättelse om det europeiska livet från en ovanlig synvinkel eller en levande myt, är denna bok väl värd att läsa, om så bara för att få en del goda skratt och en smula självinsikt.

Legg igjen en kommentar

Du må være innlogget for å kunne legge igjen en kommentar.