SVENSK-NORSK KODEX FÖR KULTURFÖRSTÅELSE

foto: LEE DIANA WINDE. + aka@uib.no

DENNA KODEX ÄR ESSENTIELL FÖR VARJE NORRMAN SOM SKALL ÖVER DEN NORSK-SVENSKA GRÄNSEN. OM DET ÄR FÖR ATT ÅKA SKIDOR I DE SVENSKA FJÄLLEN OCH TRÄFFA TREVLIGA SVENSKAR. ELLER KANSKE BARA SNABBT ÖVER FÖR ATT HANDLA BILLIGT, SPELAR INGEN ROLL. NU KAN DU UNDGÅ MISSUPPFATTNINGAR.

giraff

I SVERIGE ÄR DET HELT NORMALT att gå ut på café och äta lunch ensam, vi har inte en historia med «matpakker». Den svenska skolan erbjuder varm lunch varje dag från första till sista klass. Att en svensk kan gå ut på café helt ensam på eftermiddagen är inte ett avvikande beteende, utan helt normalt.

MÅNGA SVENSKAR ÄR ÖVERTYGADE om att norrmännen är ganska dumma, men inte låt ditt goda humör påverkas av det. Vi undrar gärna varför allting är så hemskt «great» hela tiden, äter hela norska folket lyckopiller? Om du vill prata med en svensk, kanske du borde tona ner det lite, om du inte vill framstå som att vara «för mycket».

DU KAN JU OCKSÅ UNDRA vad det är med dessa märkliga svenskar när du hör dem beställa en kall «bæsj» (bärs) i baren. Du undrar om kulturskillnaderna kan vara så stora, bara man kommer till Sverige, men du blir både lugn och förundrad när du ser att det är en öl som blir serverad.

I SVERIGE SÄGER VI GÄRNA «MM» när vi visar att vi har hört vad du sa, du behöver inte alls upprepa dig i oändligheter, eller bli irriterad. Det leder bara till fler missförståelser och fördommar.

SVENSKAR TROR ATT norrmännen har ett fantastiskt «roligt » (alltså gøy) språk, vi blir gärna förundrade när vi inser att haj inte alls heter «kempetorsk» på norska, att superman inte kallas «Metal-Gutten» eller att banan faktiskt inte kallas «gulebøy».

VI SVENSKAR HAR EN BILD av den stereotypiska norrmannen som en friluftsälskande individ som går i fjället varje söndag. Man och hustru går i matchande joggedresser och allihop äter de kexchoklad (kvikklunsj) när «de går på tur». Efter att ha bott i Norge i snart tre år så kan jag berätta för de där hemma i Sverige, att denna bild faktiskt inte är så långt från sanningen.

OM DU VILL LEVA UPP TILL MYTEN om norrmannen, använd några av dessa ord nästa gång du reser till sverige, du kommer garanterat att vara centrum för uppmärksamheten.

ORD SVENSKAR TROR att det norska språket innehåller
(några finns faktiskt!).
Hyttepåhyttepåhyttepå…. – Höghus
Sprydlevann – Champagne
Tryllebox – Tv
Fjordknallert – Motorbåt
Talle-Fjant – Ekorre
Slurpeslang – Sugrör
Trä-Harald – Tarzan
Luserefse – Kam
Periskophest – Giraff
Brusefåtølj – Toalett
Trikå-Thomas – Fantomen
Kløne-Tejp – Plåster
Kløne-Taxi – Ambulans

Legg igjen en kommentar

Du må være innlogget for å kunne legge igjen en kommentar.